Predstavljamo vam:
ENGLESKINJA U RUŠNJU
(Lujza Rajner - Životopis jedne Engleskinje u Jugoslaviji)

Umetnički salon
subota, 24. septembar 2016. u 19h

Lujza Rajner (Izabel Meri Božić) rođena u Engleskoj 1904. Završila studije klasičnih jezika na Kembridžu, u Jugoslaviju došla 1931. a tokom II sv. rata živela u Beogradu i selu RUŠANJ, kraj Beograda... knjiga o životu za vreme nemačke okupacije štampana posle rata u Londonu... delo skoro nepoznato u Srbiji...

O Lujzi Rajner će govoriti:

Dragoslav Simić, dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2. Pokrenuo je autorsku ediciju dokumentarnih emisija u 100 naslova „Knjige koje govore“ o ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u XX veku. Nagrade: Godišnje nagrade Radio Beograda u oblasti radio-novinarstva: od 1968. do 2007. dvadeset nagrada za dokumentarne i druge emisije
Objavljene knjige:
~ „Ženski logor na Golom Otoku“, u koautorstvu sa Boškom Trifunovićem, 1990;
~ „Raskol u eteru“, o sukobima u srpskoj crkvi u Americi prema fonodokumentaciji majora Nikole Kosića. Ova knjiga dobila je nagradu za publicistiku Udruženja novinara Srbije za 2007. godinu.
~ „Autobiografije uživo od Slobodana Jovanovića do danas“, 2007. (knjiga i CD)
~ „Dražesni KGB, javi se“, izdanje UNS-a, 2009. o Radiju „Slobodna Jugoslavija“ koji je emitovao svoj program iz Bukurešta 1949. - 1954.
~ „Dražesni KGB, javi se“ kratak TV film o Milanu Petroviću
~ Sarađivao na knjizi „Šezdeset osma ~ lične istorije“, priređivača Đorđa Malavrazića. Izdanje Službeni glasnik i RTS, Beograd, 2008.
Predavanja u Kolarčevoj zadužbini
~ "Raskol u eteru", 2007.
~ Radio "Slobodna Jugoslavija", 2009.
~ "Radio prenos sahrane kralja Aleksandra I Karađorđevića", 2010.
~ Predratni radio govori, Beograd ~ Njujork 1939, postavljeno na sajt 2013.
~ Jugosloveni pred mikrofonom Čehoslovačkog radija do 1938. Nova saznanja o domaćoj radiofoniji. Postavljeno febrara 2016.
~ „Govori da bih te video ~ AUTOBIOGRAFIJE UŽIVO“ Predstavljanje istoimene knjige i CD, Dragoslava Simića. Prvo emitovanje govora profesora Slobodana Jovanovića /London 1943./. Predstavljanje knjige je bilo maja 2007. godine
Publicistika:
~ Od “nokautirane knjige” do izdavača
~ Drugi komentari Dragoslava Simića mogu se pročitati na linku Promocije (Promotions)
Kratki dokumentarni filmovi:
~ “Učiteljica” sa rediteljem Ivom Laurenčićem zastupao “Dunav film” na festivalu u Tampereu, Finska, 1984. rađen prema dokumentarnoj emisiji “Tajna škola”.
~ “Gde je zemlja Šanji Kelemena” - Ovaj dokumentarni film proizveden je 1993. godine. Snimljen je u Budimpešti. Nikad nije prikazan do sada jer glavna ličnost, Šanji Kelemen, emigrant u Mađarskoj, rodom iz Kikinde, slika stanje u tadašnjoj SR Jugoslaviji realno, ali na način koji se nije dopao urednicima TV kuća. Scenario i režija Dragoslav Simić i Miša Milošević. Prvo prikazivanje u javnosti: april 2013.
~ Jovan Ćirilov, Politika, 28. mart 1998. O „Knjigama koje govore“ Dragoslava Simića, stranica „Promocije“
Osnivač vodećeg novinarskog sajta sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Podsećanje: Ko je gostovao u Umetničkom salonu Galerije Trag?

Dragoslav Simić, govorio je o Lujzi Rajner - ENGLESKINJA U RUŠNJU Milan Mišić, novinar Politike, spoljnopolitički urednik, dugogodišnji dopisnik iz Amerike - MOĆ RADIJA

Ljiljana Simić je govorila o svojim susretima i razgovorima sa Lujzom Rajner (Jelisaveta Božić)

Ko je pisac knjige Žene u selu Rušanj. Izdavač  Hajneman, London,  1956

(iskorišćen tekst sa sajta Dragoslava Simića, http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/LujzaRajner.html) ?

Kratka istorija slučaja o Lujzi Rajner koja je tokom bombardovanja Beograda, aprila 1944. izbegla sa mužem Stojanom Božićem u selo Rušanj kraj Beograda. Ona je bila jedina državljanka Velike Britanije u Srbiji koju Nemci tokom rata nisu otkrili. Lujzu Rajner, alijas Meri Garido Božić, odnosno njenu knjigu na engleskom jeziku „Žene u selu Rušanj“, štampanu u Londonu 1957. slučajno nalazim u biblioteci prevodioca Boška Milosavljevića, strasnog slušaoca mojih radio emisija tek 1984. godine, englesko izdanje.

Posle jednogodišnjeg traganja po raznim adresama u Engleskoj, nalazim gospođu Božić tada već u osamdesetoj godini života. Odlično je govorila srpsk jeziki. Ova obrazovana Engleskinja, studirala arheologiju, volela je naše ljude, a njen boravak u Jugoslaviji trajno je obeležio njen život. Udala se za trgovca Stojana Božića 1936. u Beogradu, a 1945. sa dve ćerke bez muža koga hapse nove vlasti, napušta Beograd francuskim poštanskim avionom i vraća se u Englesku. Stojanov otac Kosta Božić, bio je sveštenik u Sarajevu i pričestio je Gavrila Principa pred atentat 1914. godine.

Obrazovana, umna, obdarena, dobronamerna, Engleskinja Lujza Rajner podarila nam je jednu zaista „istinitu priču“, tj. i istinu i priču. Štaviše, u svom rodu, ova dokumentarna proza ne ustupa ni pred mnogim delima prvorazrednih pisaca. Ova engleska knjiga je, uistinu, u punom smislu vukovska i u ovom času ona čak dolazi kao jedan od najprikladnijih darova – Vuku (koga, uzgred rečeno, s poštovanjem pominje). Zato gospođi Rajner moramo biti zahvalni, kao i onima koji su nam ovo lepo delo požrtvovano otkrili, preveli i objavili.

Prema pisanju Dragiše Vitoševića književnog kritičara u Politici, 1986. čiji tekst donosimo na ovoj stranici u celini pod naslovom Vukovski dar iz Engleske, a povodom knjige Lujze Rajner Žene na selu, “knjige, zaista, kako kaže stara rimska izreka, imaju svoju sudbinu. Kad se ova engleska knjiga o jednom šumadijskom selu pojavila u Londonu pre tri decenije (1957), NIN je, prema tamošnjoj štampi, doneo jednu belešku o tome (7. IV 1957), ali to je ovde prošlo sasvim neprimećeno. Nije bio „trenutak“. Ove Žene na selu morale su još dosta da počekaju i da budu kod nas otkrivene drugim putem, pohvalnim trudom jednog novinara, Dragoslava Simića.

(Knjigu je prevela Vesna Sajčić, a objavili su je Vojislav i Branislav Janošević iz Surčina, 1986)

Nimbus Art