„Kako živeti u predgrađu Beograda?”
ZLOČIN NAD MIŠLjENjEM - OSUDA, IZGON I REHABILITACIJA MIHAILA ĐURIĆA -

Tribine
Utorak, 26.maj 2015. u 19h

Program:

Osuda izgon i rehabilitacija Mihaila Đurića –PROF. DR JOVICA TRKULJA
• Dokumentarna TV emisija RT Vojvodine: „Svedoci vremena - prof. dr Mihailo Đurić“, Novi Sad, 1991.

MIHAILO ĐURIĆ (1925-2011)
Akademik Mihailo Đurić je rođen 1925. godine u Šapcu. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju u Beogradu. Doktorirao je 1954. na Pravnom fakultetu s tezom „Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista“. Na istom fakultetu je biran u sva univerzitetska zvanja. Predavao je Istoriju političkih teorija, Opštu sociologiju i Metodologiju društvenih nauka.

Godine 1972. osuđen je na devet meseci strogog zatvora, zbog kritike ustavnih amandmana 1971. godine. Nakon toga je izgubio radno mesto na Fakultetu. Svoj naučni rad je produžio u Institutu društvenih nauka u Beogradu od 1974. do 1990. godine, kada se vraća na Pravni fakultet gde je 1991. godine penzionisan.

Glavne dela: Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista, Problemi sociološkog metoda, Sociologija Maksa Vebera, Humanizam kao politički ideal, Mythos Wissenschaft, Ideologie, Utopija izmene sveta, Niče i metafizika, Nizshe und die Metaphysik, Izazov nihilizma, Putevi ka Ničeu: prilozi filozofiji budućnosti, Iskustvo razlike: suočavanja s vremenom, O potrebi filozofije danas: filozofija između Istoka i Zapada, Krhko ljudsko dobro: aktuelnost Aristotelove praktičke filozofije. Početkom 2009. godine, kada se dvanaest tomova Sabranih spisa Mihaila Đurića u izdanju Službenog glasnika pojavilo u knjižarama Srbije, Okružni sud u Beogradu je doneo rešenje o njegovoj rehabilitaciji.

Preminuo je u 25. novembra 2011. godine u Beogradu.