III ciklus tribina "Kako živeti u predgrađu Beograda" - Problematika totalitarnih režima kroz istoriju

Petak, 15. april 2011. u 19h

Program projekcije:

Tema predavanja je Problematika totalitarnih režima kroz istoriju filma. Program počinje kratkim predstavljanjem udruženja u trajanju od najviše 10 minuta. Nakon toga sledi uvodni teorijski osvrt na mehanizme uspostavljanja, razvijanja i urušavanja totalitarnih režima.

Problem će se sagledati kroz sledeće aspekte: - Društvene okolnosti koje dovode do pojave totalitarnih režima. - Fenomen diktatora. - Formiranje grupnog identiteta i istovremeno ukidanje individualnog identiteta. - Sredstva kojima režim obezbeđuje apsolutizaciju vlasti. - Posledice po društvo i pojedinca.

Svi aspekti će biti propraćeni odgovarajućim insertima iz filmova koji se na različite načine bave tom tematikom (Čarli Čaplin: Veliki diktator, Kevin Mekdonald: Poslednji kralj Škotske, Teri Džordž: Hotel Ruanda, Volfgang Beker: Zbogom, Lenjine).

Predviđeno trajanje programa je 60-75 minuta.

Udruženje Mladi Sremčice je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja i promovisanja kulturnog stvaralaštva mladih u Sremčici. Ciljevi udruženja tiču se podsticanja razvoja kulturnog života kroz organizaciju različitih akcija i događaja i afirmaciju kreativnog izražavanja. Udruženje broji desetak članova koji se redovno okupljaju u prostorijama lokalnog KUD-a. Otvoreno je za saradnju sa državnim institucijama i drugim nezavisnim udruženjima i organizacijama. Udruženje je trenutno angažovano na uređivanju parka u naselju Gorica i organizaciji ciklusa predavanja o problemima savremenog društva u svetlu istorije filma.