III ciklus tribina "Kako živeti u predgrađu Beograda" - Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica"

Petak, 21. oktobar 2011. u 19h

O domu:

Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica" je ustanova socijalne zaštite koja zbrinjava osobe sa umerenim, težim i teškim oblikom ometenosti.

Jedna od većih rezidencijalnih ustanova u Srbiji u skadu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srbije pruža usluge smeštaja, medicinske nege, vaspitanja, obrazovanja i profesionalnog osposobljavanja preko 300 korisnika, iznad 10 godina starosti.

Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju nalazi se u predgrađu Beograda na lepom mestu 18 hektara površine u prijatnom ambijentu okružen zelenilom. Korisnici su smešteni u tri paviljona (odvojene zgrade) u zavisnosti od pola i uzrasta, vrste i stepena ometenosti.

Žiteljima Doma za decu ometenu u razvoju, ustanova u Sremčici je jedina kuća već 40 godina! Iako je Dom namenjen deci, veliki broj odraslih sa posebnim potrebama primoran je da ostane u njemu doživotno, jer nemaju kuda da odu. Na ukupno 18 hektara, više od 300 korisnika zbrinuto je uz celodnevnu zdravstvenu i psihijatrijsku negu, ali i rekreaciju i druženje.

Samo 10 odsto mališana, koji žive u Domu za decu umereno, teže i teško ometenu u razvoju, za praznike imaju koga da pozovu. Većinu su napustili. Bez čestitki i poklona za rođendane i Nove godine. I bez poseta. Čini da su na njih svi zaboravili. Zaposleni u Domu trude se da im naprave atmosferu koja će nalikovati na onu kućnu, jer su oni štićenicima zapravo jedina porodica.

Postojimo već 40 godina i u našu ustanovu dolaze deca ometena u razvoju iz cele Srbije, ali i zemalja iz okruženja - kaže direktorka Doma "Sremčica" Milka Milovanović-Minić. - Imamo korisnika koju su od samog otvaranja kod nas, jer ne postoji adekvatna ustanova za starije sugrađane sa intelektualnim teškoćama.