izložba - autor: Živka Suvić Petrović

1. oktobar 2011.
Izložba je bila otvorena za posetioce do 02. jula 2011.

O izložbi:Živka Suvić Petrović je svojom recentnom produkcijom pokazala da ostaje privržena ispitivanju odnosa i interakcije ljudske predstave i ambijenta koji je okružuje. U centru njenog interesovanja su ovoga puta isključivo ženski likovi - u najvećem broju slučajeva im je fokusirano lice čije se ekspresije kreću u rasponu od nadnaravnog izraza jednog arhajskog osmeha, preko vanvremenskih ekspresija iskrenog ljudskog krika do gotovo bezizraznih, blaziranih lica pop artovskih plakatskih idioma. Na taj način slikarka se poigrava sa arhetipskim figurama ljudske duše, čije vizelno predstavljanje se provlači kroz čitavu istoriju umetnosti.

I dalje dosledna tehnici kolaža (najčešće uvodi novinsku hartiju), kombinaciji slike i teksta kao i upotrebi auto- laka Živka Suvić Petrović istrajava u tehnici koja je van okvira tradicionalnih medija i koja zahteva percepciju izvan klasičnog čitanja slike.

Iako su predstave ženskih likova jedini figuralni i jedini klasično čitljivi elementi ovih radova ipak bismo se vodili površinskim kriterijuma kada bismo ih nazvali portretima. Likovi koje ona predstavlja su suprotno od likova-junaka svoga vremena, likova na kojima se potcrtava specifičnost i individualnost. To su slike ženskih osoba koje su jedne drugoj slične i koje dele slične-zajedničke strahove, nadanja, razočarenja i ushićenja a koji su odraz istog vremena i prostora u kojem žive.

Sama autorka je formalni status ovih radova obeležila nazivom «stanje između crteža i slike» ili «pripreme za slike» što bi za oko posmatrača naviklog i sklonog tradicionalnom pojmu umetničkog dela kao gotovog, zaokruženog estetskog predmeta moglo implicirati nedovršenost. Onome ko dozvoli sebi da se vrati (uznapreduje?) u stadijum deteta uživaće u samom procesu stvaranja, umetničkom činu. Sa druge strane apsolutno artificijelni štimung atmosfere u koju slikarka smešta svoje anti-junakinje (postignut repeticijom ravnih,paralelnih linija, fluorescentnim bojama koje asociraju na neon, auto lakom i tekstom na engleskom (koji asociraju na grafite po zidovima ) će svakako ukazati na savremeni urbani ambijent i dati ovim radovima specifičnu rezonancu – na taj način ih vezati za određeni drštveno-vremenski kontekst.

Svetlana Subašić - istoričarka umetnosti - kustos

O autorki:Živka Suvić Petrović je rođena 03.11.1971.odine u Sremskoj Mitrovici. Srednju školu za dizajn ''Bogdan Šuput'', završila je u Novom Sadu. Akademiju likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u klasi profesora Dušana Todorovića završila je 1997. godine, takođe u Novom Sadu. Član je SULUV-a od 1998. godine, a od 2006. član ULUS-a. Imala je devet samostalnih izložbi. Izlagala je na pedeset kolektivnih izložbi i bila učesnik nekoliko likovnih kolonija.

Samostalne izložbe:1994 - Galerija''Hol''-Akademija umetnosti Novi Sad
2005 - Galerija SULUV-a, Novi Sad
2005 - Galerija ''Lazar Vozarević'' - Sremska Mitrovica
2006 - Galerija Kulturnog centra - Ruma
2008 - Galerija ''MAS' '- Odžaci
2009 - Centar za kulturu Grocka
2010 - Galerija MADAM Pančevo
2011 - Galerija Kulturnog centra ''Ribnica'' Kraljevo
2011 - Galerija ''Lazar Vozarevic'' Sremska Mitrovica

Nagrade:1996 - Likovni salon ''Srem 96'', Galerija''Lazar Vozarević'', Sremska Mitrovica -otkupna nagrada za sliku
2008 - Centar za kulturu Grocka - Prva nagrada za kratkometražni dokumentarni film