"Tactus De Anima" - autorka izložbe: Dragana Grujičić

19. maj 2012. u 12 časova

O radu:Ljudsko telo, pre svega sopstveno telo, je centar mog interesovanja u umetnosti već duži niz godina. Razlog zašto sam se odlučila baš za ovu tematiku je potreba za razumevanjem pojma telesnosti i procesa koji se dešavaju na relaciji psiha-fizičko telo. Moj cilj je, pre svega, upoznavanje sopstvene psihe i izražavanje unutrašnjeg života preko slike spoljašnosti. Tactus de Anima-Dodir duše.

Doživljaj sopstvenog tela je najneposredniji i najsigurniji dokaz o postojanju. Sve ostalo može biti predmet iluzija i manipulacija.

U unutrašnjem haosu i sveprisutnom obesmišljavanju, telo je jedina konstanta. Materijalna prisutnost daje odgovor na pitanje objektivnosti postojanja. U radu koristim konture, realne proporcije ili otiske svog tela, medicinsku dokumentaciju, Rentgenske i MRI snimke i ostale dokumente koji beleže istoriju postojanja jednog fizičkog tela. Na te elemente nadograđujem elemente koji govore o životu duše. Pojedinačni ljudski organi i položajii tela predstavljaju simbole stanja duše.

U radu takođe koristim i lične simbole, kao što su brojevi, datumi i ostale vremenske i merne odrednice koje su na neki način odredile tok mog života..

Većina radova se zasniva na vizuelizaciji mentalnih slika koje se javljaju u svesti, u nekim specifičnim ili presudnim situacijama i odgovor su na upečatljivost doživljaja i nemogućnost drugačije reakcije.

Angažovanje u umetnosti za mene predstavlja sponu između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta i uslov njihove ravnoteže i održivosti.

Dragana Grujičić

O autorki:Dragana Grujičić (1983), diplomirani slikar likovnih umetnosti (2008), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Univerzitet umetnosti, odsek slikarstvo, profesor: Slobodan Roksandić i diplomirani likovni umetnik, specijalista slikarstva (2011), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, profesor: Čedomir Vasić
Član je ULUS-a od 2010. godine.

Samostalne izložbe: od 2006 do 2011. imala je 14 samostalnih izložbi u Beogradu, Pančevu, Kraljevu, Vranju, Bogatiću, Odžacima...

Grupne izložbe: od 2002 do 2012. učestvovala je na preko 33 izložbe u Srbiji, Italiji, Rumuniji...

Likovne kolonije i radionice: bila je učesnik na preko 15 likovnih kolonija i radionica u Srbiji, Grčkoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

Nagrade: 2007, nagrada za slikarstvo iz fonda " Mr.Miodrag Janjuševic, akademski slikar"

Stipendije:
- 2006, dobitnik je stipendije za školovanje u "International School of Painting, Drawing and Sculpture in Umbria", Italy koju je pohađala tokom leta 2006. godine -2006, stipendija banke EFG za najbolje studente Srbije