izložba "Sve je onako kako jeste i ništa nije onako kao što izgleda" autor : Gorjana Mićić

Subota, 31. mart 2012. u 12h
Izložba je otvorena za posetioce do 11.04.2012.

U vremenu sveopšte destrukcije, dezorjentacije, kakofonije umetničkih stilova bez dominantnog pravca u likovnoj, odnosno, vizuelnoj umetnosti, ne retko se umetnik nađe pred velikim iskušenjem preobražavanja svog kreativnog potencijala, talenta u Ljubav i Veru za ono što radi. Tragajući za svojim izrazom, uz bezbroj nedoumica, izazova i pitanja koje nosi savremeni život, može da otkrije u sebi sklonosti za određenu oblast, motiv ili tehniku koja otvara neslućene mogućnosti, pod uslovom pune svesti o važnosti takve pojave u toku studija ili kasnije.

Slike mlade umetnice Gorjane Mićić, sadrže dva elementa koja su joj otvorila široko polje izražajnih mogućnosti, a to su: motiv i tehnika.

Aktuelna tema patetično ukazuje na globalni problem zloupotrebe dece danas. Neizbežni susret sa Enkaustikom ( grč. en-kaio) jednom od najstarijih, u isto vreme, i savremenih tehnika slikanja voskom i pigmentom, toplim ili hladnim postupkom na čvrstoj podlozi, veže svojstva materijala za Gorjanin slikarski senzibilitet, lakoću slikanja, pikturalnost, dramatiku u izražavanju emocija za nejaka ljudska bića koja pate zbog nasilja. Likovna preokupacija temom zlostavljanja uopšte, kao vid socijalnog angažovanja, jeste jedan od mogućih puteva razvoja jedne umetničke karijere. Za bazičnu komponentu ima dobru komunikaciju u javnom umetničkom životu sa konzumentom saučesnikom.

Gorjana Mićić u svet umetnosti ulazi slikama pred kojima posmatrač ne ostaje ravnodušan. Kompoziciono dobro osmišljen format potresne lepote prizora, pikturalnih enkaustičkih slojeva, ubedljive jednostavnosti, upućuje na kreativni potencijal mlade umetnice, koji, uz prateća iskušenja, može se slobodno reći, ukazuje na karijeru sa srećnim početkom.

Siniša Žikić

Sve je onako kako jeste i ništa nije onako kao što izgleda:Svi radovi su podeljeni u dve tematske celine: „Vrištalina„ i „Četa NaĐa“.

Radovi su bazirani na posmatranju društvenih pojava i ponašanja sa ciljem ostvarenja intenzivnijeg kontakta sa posmatračima, a u svrhu ukazivanja na neophodnost spoznavanja sebe i drugih u surovoj realnosti sadašnjeg vremena i potrebi djelovanja, promjeni postojećeg, odnosno da sve ono što nam izgleda poznato i što jeste onako kako i jeste kao i da ništa nije onako kako izgleda... Ovo se odnosi na naš odnos prema nasilju nad decom i na našu dvoličnost jer se predstavljamo kao ono što nismo: dualizam - dvoličnost - herojstvo - slabost - iskrenost - podlost - otvorenost - licemernost... Deca u koju se kunemo su ugrožena ambiciozniošću i koristoljubljem onih koji su ih stvorili. U sukobu želja i ambicija , „opravdava se“ nasilje nad decom čiji vrisak nikako da dopre do svih nas.

Estetski je prikazan princip prijatnosti i neprijatnosti, a sve s ciljem krajnjeg efekta izloženih dela na posmatrače, ponovno suočavanje sa realnošću i podsticaj na delovanje. Posmatrajući izložena dela svako od nas će svakako imati svoj lični stav kao i doživljaj različitih društvenih dešavanja-promena. Slike prenose poruke nužnosti promene ideoloških stavova prema društvenim pojavama manipulacija, nametnute i imitirane lažne vrednosti, kao i infiltriranje tuđih vrednosti.

Dualizam moći i nemoći sakriven pod maskom ljudske pretvornosti, čojstvo i junaštvo pod maskom vandalizma, sjaj i beda naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Jesmo li ono što zaista jesmo, ili smo ono što mislimo da jesmo, ili smo ipak ono što drugi misle i žele da jesmo, a mi to opet možda i nismo.„Četnici“ nisu četnici, niti su kritika njihova, već kritika licemerja tzv. savremenog društva koje se ponosi tradicijom, čojstvom i junaštvom, a iza svega se krije slabost ispoljena kroz spremnost da se tako brzo prihvati sve što baš i nema nikakve veze sa našim najuzvišenijim tradicionalnim vrednostima.

Ako nemamo problem mi ga stvaramo, izmislimo imitiranjem drugih, a kad se pojavi neko ko ugrožava naše vrednosti, naš svet, mi postajemo dvolični, neodlučni, prevrtljivi, strašivi, dvopolni kao na slikama „Četa NaĐa“.

O autoru:Gorjana Mićić је rodjena 1986. godine u Olovu, BIH. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, septembra 2011. godine, na odseku zidno slikarstvo u klasi prof. Siniše Žikića.

Učestvovala je na više grupnih izložbi i likovnih kolonija. Imala je jednu samostalnu izložbu, decembra 2011 godine u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.