Svečano otvaranje izložbe skulptura „Rembrant i ja”
Autor izložbe Milorad Knežević

Izložbe
Subota, 20. jun 2015. u 18 časova

O izložbi:

„...Koncepcijski zanimljiva izložba bašaidskog umetnika Milorada Kneževića predstavlja uspešan pokušaj da se napravi most između slike, crteža i skulpture. ………..

Shvativši svu psihološku problematiku Rembrantovog autoportreta Knežević se okreće ishodištu koje pronalazi u materijalu – glini. Nije čudo da je ovo okretanje od sebe u slici ka sebi u glini donelo sigurnost u stvaranju: glina postaje paleta kojom umesto boje vajanjem oblikuje Rembrantov lik.

Ovi portreti postaju mekši, topliji i sigurniji. U traganju za onim što je iza realnosti, Milorad Knežević –Bašaidac- ne vaja ono što vidi nego ono što oseća. Tako mu se, rekao bih, slike i crteži, koje je žrtvovao zarad sculpture, vraća iskustvo kao psihološka prepoznatljivost, sažetost - u lapidarnost ekspresije, dok svetlost sama po sebi lebdi po površini Rembrantovog portreta i tako objektivizira lik zrelom sigurnošću i instinktom umetnika koji ne može da pogreši…”

Radiša Lj. Lucić, slikar

O autoru:

Milorad Knežević je rođen 1948.godine u Bašaidu. Višu pedagošku školu, likovni odsek, završio je 1975. godine u Beogradu.

Samostalno je izlagao u Bašaidu, Novom Bečeju, Kikindi, Beogradu, Novom Kneževcu, Kelnu, Mađarskoj (putujuća izložba kroz gradove). Učesnik je velikog broja zajedničkih izložbi i kolonija: Kalenić,Paraćin, Pale, Kikinda, Novi Kneževac, Zrenjanin, Vojka... Njegove slike se nalaze u Cirihu, Berlinu, Kopenhagenu, Kelnu, Nici, Japanu, Kanadi....

Milorad Knežević je radio u Kikindi („Toza Marković“), kao dizajner – keramičar i aktivno učestvovao na Tera simpozijumu (Kikinda).

Poslednjih 5 godina radi kao nastavnik likovnog vaspitanja u Bašaidu, gde i danas živi.