Svečano otvaranje samostalne izložbe "Priče sa Istoka"
Autorka izložbe Nera Matijević

Izložbe
Subota, 28. Februar 2015. U 18h

Izložba je orvorena za posetioce do 14. marta 2015. Program otvaranja:Luna Matijević (violina)

O izložbi:

Serija radova „Priče sa Istoka” je tematski vezana za portret, figuru, prostor i rezultat je mog istraživanja na polju ličnog, intimnog, psihološkog, svakodnevnog. Inspirisana profilom ljudi sa Istoka i njihovim ličnim, svakodnevnim pričama u meni se javila želja da te priče ispričam na sebi svojstven način. Kroz vizuelnu naraciju postavljam osnovnu ideju koja je otvorena za dalje tumačenje.

Tematski vezani za fizičku objektivnu stvarnost (prikaz određene osobe, njenog psihološkog portreta, prikazi ljudskih figura, određenih prostora) slike sa jedne strane predstavljaju osoben trag - svedočanstvo opaženog i viđenog, ali sa druge strane su odraz mog unutrašnjeg i intimnog doživljaja datih pojavnosti. Osnovna ideja kojom sam bila vođena je stvaranje prikaza koji je fizički autentičan, ali i koji u svojim slojevima nosi istinitost i realnost doživljenog.

Nera Matijević

O autorki:

Nera Matijević je rođena 1990. godine u Subotici. Osnovne akademske studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu - studijska grupa slikarstvo 2014. godine. Trenutno je na master akademskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu - studijska grupa crtanje.

Dobitnik je Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Crtanje u školskoj 2013/2014. godini, kao i Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignut uspeh (preko 9,50) u toku studija u školskoj 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 i 2013/2014. godini.

Dobitnik je mnogobrojnih stipendija - Stipendija Fonda za mlade talente – Dositeja; Stipendija za mlade talente Fondacije “Put ka znanju”; Stipendija za studente sa teritorije grada Subotice; Umetnička stipendija “TOP 5” Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“; Stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Izlagala je na četiri samostalne izložbe i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu ( Likovni salon 30x30, Kulturni centar Zrenjanina, Zrenjanin (2014); 7. Međunarodno bijenale umetnosti u Ferari, Dvorac Estense, Ferara, Italija (2014); Jesenji salon, Galerija Otvorenog univerziteta, Subotica (2014); Vernissage Galerie 20x20, Winterthur, Switzerland (2014); Kraj je novi početak - izložba radova učesnika likovne kolonije Likovni izlet, Dani moderne, Kolo srpskih sestara, Subotica (2014); Završna izložba studenata IV godine Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad (2014); Završna izložba crteža studenata IV godine Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu, Galerija Matice srpske, Novi Sad (2014); Svetsko Bijenale studentske fotografije, Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad (2013); Izložba fotografija studenata likovnog departmana, Galerija FKVSV, Novi Sad (2013).