"HODOČAŠĆA" - Autori izložbe: Zdravko Mirčeta i Željko Sinobad

Od maja do 06.juna 2014

Na akvarelima Zdravka Mirčete su predstavljeni srpski manastiri u kojima je Mirčeta boravio u poslednjih 15 godina. Reč je o hodočašću od Krke do Gračanice. Oni su belezi, svetlosne tačke na putu kojim je slikar koračao otkrivajući svet i sebe od mesta njegovog rođenja, fizičkog zavičaja |Dalmacija|, do izvorišta duhovnog, svetog.

Akvarele Zdravka Mirčete odlikuje siguran crtež, bogati kolorit, čistota mekog poteza, snažna atmosfera i iznad svega toplina. Svaka od njih je živa priča ispričana slikarskim jezikom, u koju smo uvučeni čarolijom, igrom senki i svetlosti koja sve kupa i prožima. Ali to nije samo priča o slikaru hodočasniku već i o nama, priča o duši. Svaki od ovih akvarela ogledalo je kroz koje se može putovati.
Zdravko Krstanović

Kad kažem da sam Dalmatinac, ne predstavljam se kao tuđin, već time naglašavam da sam svoj, naš, i odavde. Tim redom.

Dalmacija teče mojim venama vekovima, u njoj sam kod kuće i na svome. Poslednji put bio sam tamo prošle jeseni, nakon dvadeset godina samovanja. Dočekala me je puna srca, ali s usahlom suzom u očima. Šaputala mi je svoju sumornu priču prekratkih deset dana, da bih tek po povratku u prestonicu dokučio da fotografija nije samo ovekovečeni prizor i zaustavljeno vreme, već i sačuvano osećanje. Foto-albumi su, zapravo, beskrajne arhive emocija a izložbe, kakva je i ova, jedinstvena prilika da se one podele sa drugima.

Mogu li se osećanja prikriti ili krivotvoriti? Ovako sačuvana - ne. Jedino bih njihovim sledom mogao nagovestiti da li tonem u dubine beznađa ili upravo izranjam iz tih mutnih virova. Pokušao sam, pa ko šta pročita, ali Vrhovni Sudija je samo jedan!

Moj svetionik na ustalasalom kršu Dalmacije bio je manastir Krka, a moji saputnici i vodiči sećanja, dobri kaluđeri i nekoliko prijatelja čiji se koreni još čvrsto drže za taj kamen.

Željko Sinobad

O autorima:ZDRAVKO MIRČETA ZDRAVE - Rođen u Miočiću, Dalmacija. Školu za umjetnost i umjetnički obrt a potom Grafičko oblikovanje završava na ALU u Zagrebu. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi. Član je ULUS a i Umjetničkog bratstva manastira Krka, Rmanj, Tavna i Dobrun. Živi i radi u Beogradu i Stokholmu.

ŽELJKO SINOBAD - Rođen 1962. u Beogradu. Fotografijom se bavi od 1980. Radio je za mnoge jugoslovenske ilustrovane časopise. U “Ilustrovanoj” je od pre dvadeset godina, a poslednjih desetak je urednik. Njegove fotografije su se pojavile u mnogim monografijama, u turističkim rubrikama, kao i u bedekerima. Član je ULUPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.