Svečano otvaranje izložbe fotografija
Hilandar - Neočekivano putovanje
autor Sreten Vuković

Izložbe
Subota, 20. februar 2016. u 19 h


O izložbi:

“Daleko preko maglenih gora hladnih,
Do tamnica dubokih i špilja starih,
Moramo na put u svitanje zato
Da pronađemo naše zaboravljeno zlato.”
Odlomak iz romana "Hobit" Džona Ronalda Rejla Tolkin


Izložba fotografija „Hilandar - neočekivano putovanje" Sretena Vukovića, predstavlja vrlo uspešan pokušaj autora da jedno važno mesto hodočašća, Svetu Goru, i jedan sakralni objekat kao što je Hilandar, predstavi na drugačiji način od do sada uobičajenog. Obilazeći ovaj prostor poput film location menadžera, tj. istraživača koji vrši izbor lokacija za neko buduće filmsko ostvarenje u domenu epske fantastike, Sreten Vuković svojim objektivom beleži trenutke večnosti i uspeva da dočara nesvakidašnju atmosferu ovog prostora, da osvetli ono „zaboravljeno zlato“ o kome i Tolkin govori u svojim knjigama. Očekuje nas „Neočekivano putovanje“, koje u galerijskom prostoru prati muzička varijacija na temu kompozicije "The Misty Mountains Cold" (film „Hobit - Neočekivano putovanje"), a koju je za realizaciju ove izložbe aranžirala i otpevala Jelena Dobrić.

Slađana Petrović Varagić

O autoru:

Sreten Vuković je rođen 1973. godine u Požegi. Zaposlen je u Televiziji Telemark iz Čačka, a pre toga je u Televiziji Požega, od osnivanja ovog medija 1994. godine, obavljao poslove šefa tehnike, montažera i snimatelja.

Bavi se i animacijom, fotografijom, grafičkim i veb dizajnom. Radio je za više televizijskih i produkcijskih kuća u zemlji i inostranstvu.

Od osnivanja Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“, član je organizacionog tima i predavač iz oblasti montaže u okviru Filmskog edukativnog centra „Interakcija“.

U višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu „Restart“ Dejana Petrovića, bio je direktor fotografije, snimatelj i montažer.

Sa izlaganjem svojih radova započeo je u julu 2015. godine, samostalnom izložbom fotografija pod nazivom „Hilandar - neočekivano putovanje“ u dvorištu porodice Brkić u Arilju.

Nakon Arilja, izložba „Hilandar - neočekivano putovanje“ bila je izložena i u Gradskoj galeriji Požega u periodu decembar 2015. - januar 2016. godine.

Njegov rad “Subverzija? Portret bika!” ušao je u selekciju radova u kategoriji Intermedija na 13. Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu, koji će se održati od 23. aprila do 20. jula 2016. godine.


Izvod iz teksta Milice Đorđević, dipl. fotograf:

„ Zašto "Hilandar - neočekivano putovanje" i šta je tu zapravo neočekivano?

Da krenemo od samog početka - jednom priliko je i Sreten, čiju izložbu upravo otvaramo, rekao da je putovanje došlo iznenada, realizovalo se brzo i trajalo vrlo kratko - svega jedan i po dan. Neočekivana je, takođe, i atmosfera na koju je na tom putovanju naišao, doba godine i doba dana, jedan zalazak i jedan izlazak sunca sa izmaglicom koja doprinosi mističnom i uzvišenom prizoru koji je Sretena dočekao, opet - neočekivano.

Neočekivano je i ono što nam je Sreten sa ovog putovanja doneo - fotografije Hilandara kakve do sada niste mogli videti, iako ste videli sigurno bezbroj fotografija i odlično znate kako ta svetinja i to mesto hodočašća izgleda.

Neočekivano, vi večeras imate priliku da upoznate jednu ličnost kakvu svako u svom životu želi da zna - jednog renesansnog univerzalnog stvaraoca, uspešnog u različitim oblastima, nezamenljivog saradnika umetnicima i stvaraocima koji ga znaju.

Aluzija na Tolkinov roman "Hobit" i na film rađen po tom delu "Hobit - neočekivano putovanje" zapravo i nije neočekivana. Sreten na ovo putovanje kreće spreman, u potragu za "skrivenim blagom" kako bi Tolkin i sam rekao, otkrivajući scenografije za filmske scene epske fantastike, žanra koji je Sretenu najdraži. Sreten je umetnik koji sa ovakvog putovanja nije mogao doći bez ovakvog blaga koje nam je doneo...”