"DELJENJE" autorka: Gala Čaki

subota, 1. mart 2014. u 12 časova
Izložba otvorena za posetioce do 14. marta 2014.

„...Ako želimo da budemo obogaćeni shvatanjem nepoznatih stvarnosti, mi moramo dati jednom likovnom radu unutrašnji prostor, prostor koji ima svoje biće u nama....”

O izložbi:Projekat Deljenje je izveden iz projekta Prostorni odnosi likovnog dela. Radovi predstavljaju doslovno razlaganje velike slike iz prethodnog projekta na niz scena, koje zapravo čine veliku sliku. Dva projekta predstavljaju procese građenja i deljenja jednog likovnog dela, te na taj način dobijamo poništavanje jednog likovnog dela. Poništavanje omogućuje istraživanje prostornih odnosa jednog likovnog dela.

Cilj mog istraživanja jeste dovođenje u pitanje logike stvarnosti prostora, a to ukazuje na svest o drugoj stvarnosti. Raščlanjivanjem slojeva jednog likovnog dela, ja ukazujem na koji način bitiše delo, kako deluju odnosi unutar njega i ukazujem na crtež kao esenciju jednog likovnog dela. Interesovanje za predstavljanje prostora, koji je nepredstavljiv i nevidljiv, proizilazi iz konstatacije da se i samo biće sastoji od više različitih slojeva. Mišljenja sam da je najbolji način za prikazivanje prostornih odnosa likovnog dela kroz instalaciju. Instalacija ima odlike skupnog likovnog dela, jer su u njoj povezani fenomeni, kao što su prostor, svetlost, zvuk i kretanje posmatrača. Na ovaj način instalacija postaje jedinstvo u mnoštvu. Moje stvaralaštvo je najčešće predstavljeno u vidu prostorno-ambijentalnih instalacija, kroz koje nastojim da prikažem slojevitost mog likovnog rada. Instalacija ne predstavlja samo prost skup više objekata, već prostorno zavisan odnos više objekata između kojih postoji međuprostor.

Ako želimo da budemo obogaćeni shvatanjem nepoznatih stvarnosti, mi moramo dati jednom likovnom radu unutrašnji prostor, prostor koji ima svoje biće u nama. Mi možemo spoznati svoje biće jedino ako sebe uhvatimo u svom biću bez granica. Moji radovi nude mogućnost posmatraču da zađe u moj svet stvaranja, a ta pružena mogućnost omogućava posmatraču da se i on sam otvori za njegove skrivene prostore. Želim da otvorim svet u prevazilaženju sveta viđenog kakav jeste i kakav je bio pre mog igranja. Igra nas odvodi izvan bliskog sveta pred svet koji nosi obeležje beskaraja. Postavlja se pitanje da li se može doći do svesti o postojanju ako se pobegne od prostora?

O autorki:Gala Čaki je rođena 19. marta 1987. godine u Zrenjaninu. Nakon završena dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, upisuje se na doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Dibitnik je brojnih nagrada i stipendija, od kojih se izdvajaju stipendije Ruth Katzman, Njujork, Raghurajpur International Art/Craft Exchange, Raghurajpur, Indija, Artles creative centar, Hämeenkyrö, Finska i nagrade Boško Petrović za najuspešniji umetnički rad iz stručno umetničke discipline slikanje i prva nagrada za crtež-studiju iz Fonda Milivoj Nikolajević. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u Srbiji, Nemačkoj, Danskoj, Holandiji, Rusiji, Portugalu, Hrvatskoj, Italiji, Americi, Belgiji.