OTVARANJE IZLOŽBE "CRTEŽI" Autorka : Nora Mesaroš

Subota, 26. april, 2014. u 18 časova
Izložba je otvorena za posetioce do 9. maja.2014.

"... Pripovedanje je suština ovih radova, ali prikazane situacije, čija je radnja i pomeranje minimalna, nisu do kraja definisane. Skoro da nema radnje, nema sukoba koji doprinose razvijanju radnje; ni početka ni trajanja ni razrešenja; nema čak ni karaktera aktera. Kroz vizuelnu naraciju postavlja se osnovna ideja koja je otvorena za dalje tumačenje. Dosada, otuđenost, odsustvo komunikacije, sećanje na prošlost, igra su razne teme dela koja nastaju kao rezultat autorove fascinacije prema krhkosti i nerazložnosti ljudskog života."

O izložbi:Serija sadrži kompoziciono i tematsko svedene crteže. Kroz niz radova, autor predstavlja svakodnevne prizore čiji su akteri prikazani u sasvim običnim trenucima , okruženi predmetima koji im ispunjavaju svakodnevni život.

Pripovedanje je suština ovih radova, ali prikazane situacije, čija je radnja i pomeranje minimalna, nisu do kraja definisane. Skoro da nema radnje, nema sukoba koji doprinose razvijanju radnje; ni početka ni trajanja ni razrešenja; nema čak ni karaktera aktera. Kroz vizuelnu naraciju postavlja se osnovna ideja koja je otvorena za dalje tumačenje. Dosada, otuđenost, odsustvo komunikacije, sećanje na prošlost, igra su razne teme dela koja nastaju kao rezultat autorove fascinacije prema krhkosti i nerazložnosti ljudskog života.

O autorki:Nora Mesaroš je rođena 1990. godine u Zrenjaninu. Tokom gimnazije pokazuje veliku zainteresovanost za književnost i vizuelne umetnosti , 2009. god. upisuje slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Na početku studija u fokusu joj je ljudska figura i za crtež-studiju osvaja nagradu iz Fonda ,,Milivoj Nikolajević”. Tokom studija učestvuje na izložbama i festivalima.

Izbor:XVI. Bijenale studentskog crteža Srbije, Kulturni centar- Studentski grad, Beograd Likovni salon ‘’30x30’’, Kulturni centar, Zrenjanin
III. Svetsko bijenale studentske fotografije, Akademija Umetnosti u Novom Sadu, Spens Međunarodna izložba Minimum Maximum 3, Banja Luka
Festival Š.U.N.D, Studentski kulturni centar , Beograd
Izložba ‘‘Mladi 2013‘‘, Philip Morris Operations a.d. Niš
Na završnoj godini studija dobija Pohvalu Bijenala na XVII. Studentskom bijenalu crteža Srbije, Kulturni centar - Studenski grad, Beograd, 2013.

Iste godine prima Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline slikanje na izložbi radova studenata završne godine Departmana likovnih umetnosti AU u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu.

2013. godine izlaže u Muzeju Savremene Umetnosti Vojvodine u Novom Sadu na izložbi “Perspektive 12” Šok zadruge (ex Art klinike) sa radovima desetoro odabranih studenata sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na kojoj joj žiri dodeljuje drugo mesto.