Narodno umetničko stvaralaštvo: Svetlana spajić
koncert

EVROPSKI DAN JEZIKA
Petak, 26. septembar 2014. u 18 časova

Umetnica Svetlana Spajić će i pričati o tradicionalnoj muzici, usmenim predanjima, tekstovima pesama koji su veoma važni za jezik i pismenost, kako se pronalaze stare pesme i čuvaju od zaborava, o načinu i tehnikama intrepretacije, dikciji, izgovoru..... o svim elementima koji su veoma specifični i važni za vokalnu interpretaciju tradicionalne muzike.

Pokrovitelj programa Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

O umetnici:
Svetlana Spajić je diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, radila je kao prevodilac i pedagog, a od 1993. godine bavi se pevanjem izvorne muzike. U dvadeset četvrtoj godini izabrana je za najmlađeg člana Interbalkanskog tradicionalnog ansambla, nastupala je sa svetski poznatim umetnicima, a koncerte i predavanja je držala u Koncertgebau (Amsterdam), Koncerthausu (Beč), Teatru Real (Madrid), Domu (Moskva), Muzeju moderne umetnosti (Njujork), Jad Vašemu (Jerusalim), Grotovskom institutu (Vroclav), Muzeju savremene umetnosti (Los Anđeles)... Sa grupom "Moba" 1994. snimila je album tradicionalne muzike Prioni Mobo, sa grupom "Drina" 2000. album Živa voda, sa grupom "Belo platno" 2008. disk Kosovo i Metohija, lice Evrope, a uvrštena je na kompilacije etno-muzike Serbia Sounds Global 1-4. Album Žegar živi, koji je snimila sa grupom srpskih povratnika u selo Žegar u Kninskoj Krajini, objavljen je za londonskog izdavača "Cloudvalley" i uvršten u 15 najboljih svetskih izdanja u 2008. godini na "World Music European Chart", i istovremeno ocenjen kao jedan od najvažnijih etnomuzikoloških poduhvata u poslednjih 15 godina na teritoriji bivše Jugoslavije. Godinama sarađuje sa kompozitorom Borisom Kovačem i član je njegove "New ritual group".

Pjevačka družina Svetlane Spajić osnovana je pre tri godine kako bi čuvala i promovisala tradicionalno srpsko pevanje. Pet članica Pjevačke družine Svetlane Spajić pevaju ojkalicu iz Dalmacije, potresalicu iz Bosanske Krajine, hercegovsku gangu, zlatiborsku kajdu, kantalicu iz Podrinja i starinske balade sa Kosova i Metohije i istočne Srbije na koncertima u prestižnim dvoranama Evrope, na festivalima, i u predstavi Život i smrt Marine Abramović Boba Vilsona.

"Naše staro pevanje zvuči vrlo avangardno, gotovo futuristički. Što ste dublje u prošlosti, zapravo ste više u budućnosti. Kad je bila retrospektivna izložba Marine Abramović u ‘Momi’, pozvala me je da pevam. Njujorčani su divna publika, iskusna, toliko iskusna da može da se vrati u nevino stanje. A kod nas još uvek ima blaziranih. Ne trudim se da dobacim do publike, puštam publiku da sama priđe. Bivam u svetu pesme, sama sa sobom i svojim pevačima, i eto publike da zaviri: gde si ti to, što nisi tu sa nama"

Svetlana Spajić