Predstavljanje knjige "Stipan na brdovitom Kordunu"
Autor knjige: Miljka Kajganić

Umetnički salon
Petak, 25. decembar 2015, 19 h

Iz recenzije Milke Ljubičić:

Stipan na brdovitom Kordunu je prva i za sada jedina knjiga o nekom selu na Kordunu. Citat: ,Priča o Stipanu je priča o svakom selu, varošici, gradu u 238 mesta u Hrvatskoj gde su nekad živeli Srbi i gde danas samo najuporniji među njima pokušavaju da se održe u životu i da sačuvaju uspomene na svoje pretke."

U knjizi su opisane mnoge ličnosti a jedna od njih je Jovan Tepsić, dečak od 12 god, koji je preživeo strašna mučenja u 3 logora za decu u Hrvatskoj.Najteže mu je bilo u logoru Jastrebarsko. Decu iz tog logora oslobodio je komandant Nikola Vidović sa svojom vojskom.Vratio se na svoje ognjište.U starosti je prognan u akciji Oluja 1995 iz svoje kuće u Stipanu.U dubokoj starosti našao se u staračkom domu na Bežanijskoj kosi.Tu je razgovarao sa autorkom knjige kojoj je rekao da tu ima sve: i kuvara i lekara i pozorišnu predstavu i šahovsku tablu. Nikad mu nije bilo lakše u životu ali nikad teže na srcu.

Priča o Stipanu sadrži u sebi mnogo emocija kao što je ljubav prema zavičaju i tuga što je narod prognan sa svojih ognjišta.

Autorka knjige je rođena u Stipanu. Završila je Učiteljsku školu u Karlovcu, Višu pedagošku u Beogradu a Filozofski fakultet u Sarajevu. Bavila se pedagoškim radom. Od 1978. živi u Beogradu.

Pokrovitelj Sekretarijat za kulturu grada Beograda