Autorsko veče: Zvonimir Kostić Palanski - srpski književnik, skulptor, grafičar, adventistički teolog i prevodilac

Umetnički salon
Utorak, 15. Mart 2016. u 19h

Umetnički salon u Galeriji Trag je dobio novi program pod nazivom Predstavljamo vam... Program je osmišljen kao interaktivni, multimedijalni, vizuelni i muzički. Predstavljaćemo pisce, umetnike, istraživače... koji još uvek aktivno rade i stvaraju, ali na savremeniji i sveobuhvatniji način: kroz njihova dela, biografije, interesovanja, razgovor. Prikazivaćemo video snimke, kraće filmove, slušati muziku, prezentovati knjige, tekstove, rukopise, istraživanja, slike, fotografije, skulpture, a sve je zamišljeno kao interaktivni program sa publikom.

Srpski književnik, skulptor, grafičar, adventistički teolog i prevodilac Zvonimir Kostić Palanski je predstavljen kroz svoj prevodilački i knjževni rad (o čemu je govorila Ana Janković a.p.) ali ne zanemarujući i druge oblasti njegovog stvaralaštva i interesovanja.

Posebno je predstavljena knjiga pesama Na rubu sna inspirisana grafikama Kouki Tsuritani iz Japana, čija je izložba te večeri, nešto kasnije, otvorena. O ovoj knjizi i stvaralaštvu Palanskog je govorio gospodin Dobrilo Jevtić.

U toku večeri stihove su govorili Slavica Erdeljanović Curk, Milena Isajlovski i autor.

Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (germanistika). Magistrirao vajarstvo na Fakultetu umetnosti u Skoplju (Makedonija) . Doktorirao (dr h.c. theol) na Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu.

Kao pesnik, prozni pisac i prevodilac objavio preko 50 knjiga, od toga 6 za decu. Zastupljen u nekoliko antologija poezije za odrasle i u više od 30 antologija pesama za decu. Prevođen je na engleski, nemački, hebrejski, italijanski, slovački, bugarski i makedonski jezik.

Član Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Međunarodnog udruženja likovnih umetnika i istoričara umetnosti „Palanski Art“ , koje se bavi organizacijom međunarodnih izložbi .

Do sada imao 15 samostalnih i preko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Živi i radi u Nišu.