Stogodišnjica prvog svetskog rata 1914-2014.

Umetnički salon
Subota, 25. oktobar, 18h

Program:

O Prvom svetskom ratu - istoričar Vladimir Cerovac

"Junaci Velikog rata" - predstavljanje knjige autorke mr Grozdane Komadinić

"Sveti ratnici 1914"- izložba slika autora Budimira Dimitrijevića

Muzički deo programa: Hor učenika osnovnih škola iz Sremčice

Pokrovitelj Sekretarijat za kulturu grada Beograda


„Junaci Velikog rata”

„Više nema živih Solunaca, ali oni će živeti u sećanju potomaka, tugovanjima najbližih. Ja još uvek vidim i čujem časne starce koje sam intervjuisala pre 30 godina. Sada sam ih ovekovečila u zajedničkoj knjizi, sa još nekim borcima, jer čovek umire dva puta: jednom kada ga nadje smrt, a drugi put kada ga zaborave.”
Mr Grozdana Komadinić

Izdavač knjige je Ogranak Vukove zadužbine - Udruženje "Čuvari dela Vuka Karadžića" iz Čačka. Recenzenti su dr Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine iz Beograda, akademik Dragutin A. Djukić, univerzitetski profesor iz Čačka, a urednik izdanja je novinar Zorica Lesović Stanojević.


Mr Grozdana Komadinić je pisac, sakupljač i čuvar narodnog blaga i dela Vuka Karadžića. Autor je dvadesetak knjiga sa ponovljenim izdanjima i brojnih stručnih i publicističkih radova u časopisima.Osnivač je i predsednik Ogranka Vukove zadužbine u Čačku. Saradnik je Srpske akademije nauka i umetnosti i Ruske akademije nauka. Dobitnik je više nagrada i priznanja kao i Vukove nagrade za 2013. godinu.


„Sveti ratnici 1914”

"Sveti ratnici 1914" je ciklus crteža koji sam pripremao tokom cele 2014. kao moj doprinos ovoj važnoj godini kada se proslavlja jubilej 100 godina od početka Prvog svetskog rata u kome je Srbija svojim velikim žrtvama ali i herojstvom i slavnom pobedom zadivila ceo svet. Moja ideja je bila da te portrete naših slavnih generala, članova kraljevske porodice i običnih vojnika predstavim u jednom glorifikacionom smislu sa pridodatim krilima kao simbolom pobednika u Prvom svetskom ratu, jer su oni to i zaslužili svojim ličnim požrtvovanjem za dobrobit i spasenje celog naroda i zemlje od agresije okupatora i time našu zemlju upisali zlatnim slovima u ovom teškom i tragičnom istorijskom periodu. Ovde u galeriji Trag predstavljam samo jedan deo tog ciklusa kao uvod u samostalnu izložbu koju otvaram krajem godine u galeriji Singidunum u Beogradu gde ću i predstaviti ceo ciklus crteža...
Budimir Dimitrijević


Budimir Dimitrijević   je rođen 03.03.1971.godine u Beogradu. Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna je završio 1995. Magistrirao 1997. kod profesora Milice Vučković sa ciklusom grafika ,,Porodični album". Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Dobio je više priznanja i nagrada za grafiku. Do sada je učestvovao na 8 samostalnih i oko 90kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 2002. je boravio u Francuskoj gde je usavršavao grafiku u grafičkoj radionici Pjera Spalajkovića. Bio je učesnik sedam likovnih kolonija i radovi mu se nalaze u brojnim kolekcijama u zemlji i širom sveta. Živi i radi u Beogradu.