ČITALIŠTE
(multimedijalni, interaktivni, edukativni program)

Umetnički salon”
Subota, 19. mart 2016. u 19h

ČITALIŠTE - SUSRETI S VUKOM: „Pismo je otvorilo put umu ljudskome!”

Da nije bilo Vuka Karadžića, ko zna kako bi izgledalo naše pismo. Pored toga što je bio najznačajniji reformator srpskog jezika, pokazao je kulturnoj Evropi i duhovna vrela svoga naroda i time učinio da se čuje i zna o Srbiji, o njenoj prošlosti i istoriji, kao i o vrednostima našeg narodnog stvaranja.

U Galeriji „Trag”, u Sremčici, u okviru projekta „Čitalište”, održano je Književno veče posvećeno Vuku Karadžiću, a gost-domaćin večeri bila je Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Sremčice.

Književno veče otvorio je Školski hor, otpevavši školsku himnu. Publika je od učenika saznala zanimljivosti iz Vukovog života, čula priču o Vukovoj prvoj ljubavi u rodnom Tršiću, priču o tome kako je zapisivao naše narodne pesme, a Ana Janković, autorka projekta „Čitalište” i menadžerka Galerije Trag, pokazala je kako je izgledao naš prvi Bukvar, a za školsku biblioteku poklonila dve knjige o Vuku. Mladi pesnici predstavili su se svojim stihovima, dok su mladi glumci priredili skečeve kojima su dočarali susret Vuka i Jerneja Kopitara. U okviru multimedijalnog programa prikazana je i video-anketa u kojoj su učenici pokazali šta znaju o Vuku Karadžiću.

Ivana Kovački


Poštovani ljubitelji lepe reči, Pozivamo vas da veče provedemo zajedno u razgovoru o životu i delu Vuka Karadžića. (Tršić, 26.10.1787 - Beč, 26.1.1864, jezički reformator, sakupljač narodnih umotvorina sekretar Praviteljstvujuščeg Sovjeta i učitelj u Beogradu).

Gosti u programu: Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Sremčice.


Srdačan pozdrav UredništvoPs. Potvrdite nam svoj dolazak jer pripremamo male poklone.