Prva projekcija kratkometražnih filmova iz arhive Međunarodnog festivala etnološkog filma

20. februar 2010.

Organizatori: Etnografski muzej, Agencija Nymbus i Galerija Trag

O projektu:
Saša Srećković, viši kustos
Prva projekcija je bila posvećena verovanjima, tradiciji (starim zanatima) i običajima u Srbiji.

Magijski krug cveća
Autor: Slobodan Simojlović, srbija, RTS Beograd, 2003, 21 min. Venac, čarobni krug cveća, prvobitno je imao magijsku ulogu zaštite od demona. Vremenom venac dobija drugu ulogu u narodnim običajima, u svečanostima, proslavi krsnog imena, vencem se odaje pošta pokojniku.

Kučinjava košulja
Autori: Ljubinko Milenković i Vladan Dimitrijević, Srbija, TV Sokobanja, 2002, 20 min. U rekonstrukciji nekadašnjeg postupka izrade kučinjave košulje, dela ženske tradicionalne nošnje u selu Rakovica kod Sokobanje, kamera beleži sve etape dvogodišnjeg procesa izrade ovog odevnog predmeta.

Ljubav, zavet
Autor: Vladimir Perović, Srbija, BK Telekom, 2001, 19 min. U Zapadnoj Srbiji postoji stari običaj sahranjivanja na sopstvenom imanju. No, kad je jedan stari seljak iz Trbosilja u Jadru poželeo da svoju umrlu suprugu sahrani, isprečile su se sve prepreke ovog sveta: komšije, opština, država... Uporni seljak se ne predaje.

Međunarodni Festival etnološkog filma se održava svake godine u prostoru Etnografskog muzeja u Beogradu. Njegov organizator je Etnografski muzej, a suorganizatori Kinoteka i Radio televizija Srbije. Prvi Festival je održan 1992. godine u konaku manastira Sveti otac Prohor Pčinjski. Do sada je na 17 Festivala prikazano 904 etnoloških filmova iz 57 zemalja. Cilj Festivala je popularizacija tradicionalanih kultura naroda sveta u vremenu ujednačavanja kulturnih obrazaca u svetu pod pritiskom trendova globalizacije. Drugi cilj je afirmacija novih stvaralačkih i istraživačkih pristupa u antropološkom dokumentarnom filmu, uz praćenje savremenih promena i razvoja kulture. Na Festivalu su, pored klasičnih etnoloških filmova, zastupljeni različiti žanrovi, od eksperimentalnog, preko igranog filma do dokumentarne drame. Etnološki (odnosno etnografski ili antropološki) film kao vrsta dokumentarnog ima za predmet tradicionalnu narodnu kulturu, kao i proces njene promene (transformacije) u savremenom trenutku. Etnografski muzej u Beogradu se nalazi u fazi pripreme za osnivanje sopstvenog filmskog studija, odnosno centra za vizuelnu antropolog.