Svečano otvaranje izložbe grafika i akvarela
Autor izložbe Marija Curk

Izložbe
subota, 10. septembar 2016. u 19h

„ Likovno pismo Marije Curk, je jednostavno jasno, nedvosmisleno, čisto, promišljeno. Poruke koje nam upućuje svojim likovnim radovima su precizne, bez nedoumica, konkretne... Jasno razmišljanje i rešavanje likovne problematike na njenim radovima ukazuju na zrelost autora koja, nekako ne ide uz njene godine...ali je ipak tu.”

Miroslav Jovanović, lik. pedagog
Kustos Galerije CZK „Masuka“

O autorki:

Marija Curk je rođena 11.04.1995. u Nišu. Nakon Srednje Umetničke škole u Nišu, 2012. godine, upisala je Odsek za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Nišu. 2016 je završila četvrtu, završnu godinu osnovnih studija.

Imala je dve samostalne izložbe i izlagala je na 41 grupnoj i grupnoj međunarodnoj izložbi.
Samostalne izložbe:
1. Niš, Srbija, Izložba grafika, Galerija Društva Arhitekata Niša, 16-30.06.2015.
2.Velika Plana, Srbija, Izložba grafika “Auto to halon”, Galerija Centra za kulturu Masuka, 26.11-22.12.2015.

Poslednjih pet godina se bavi izradom mozaika i vitraža. Učesnik je Letnje škole mozaika u Caričinom gradu, Letnje škole serigrafie u Nišu i učesnik je međunarodnih slikarskih kolonija u Mađarskoj, Deska 2013, i u Srbiji, Krčedin 2013.

Dobitnik je nagrada:
-„Zlatni paun“ na „X Interetno festivalu EX Libris“, 2011. godine u Mađarskoj, Szbatka.
- Japan kroz godišnja doba”, Udruženje za negovanje tradicionalne japanske kulture “Taka” 2015. godine u Srbiji, Niš.
- Niš, Srbija, Diploma grada Niša najboljoj studentkinji u 2015. god, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, 2016.

Umetnički Savet Galerije Trag (Nenad Vacić, Goran Čpajak, Nebojša Milošević, Dragana Grujičić i Branka Ivanić) da termin za samostalno izlaganje dobiju oni autori koji svojim delom ispunjavaju ustanovljene kriterijume. Jedna od njih je i Marija Curk. (detaljnije na http://www.galerijatrag.co.rs/)

U subotu, 10. septembar 2016. u 19h, je svečano otvarena izložba grafika i akvarela malde i veoma talanetnove umetnice iz Niša Marije Curk. Uz prisustvo mnogobrojne publike, ali i umetnika (slikara, vajara...), bilo je i profesora sa likovnih akademija iz Niša, Kosovske Mitrovice i Beograda, izložbu su otvorili gospođa Milena Isajlovski, direktorka Galerije i gospodin Miroslav Jovanović, likovni pedagog i kustos galerije CZK „Masuka“:

Izložba je otvorena za posetioce do 25. Septembra 2016

Nimbus Art

Pokrovitelj Sekretarijat za kulturu grada Beograda